Ultrasonografia endobronhiala, o tehnica inovativa in pneumologie
Ultrasonografia endobronhiala este o tehnica pe parcursul careia se foloseste ecografia impreuna cu broncoscopia pentru a vizualiza peretii cailor respiratorii si structurile adiacente.
Aplicabilitatea clinica si beneficiile ultrasonografiei endobronhiale au fost confirmate in mai multe studii de specialitate. Aceasta tehnica a fost deja pusa in aplicare in cazul controalelor de rutina din mai multe centre datorita preciziei marite a diagnosticului si a riscurilor mici.
Tehnica permite un ghidaj in timp real pentru aspiratia cu acul transbronsic in structurile mediastinale si hilare si maselor pulmonare parabronhiale.
Luand in considerare numarul in crestere a consultatiilor efectuate cu ajutorul ultrasonografiei endobronhiale, educatia continua pentru procedurile bronhoscopice avansate este necesara, asigurand competenta si implicit satisfactia pacientilor.
Exista doua tipuri de ultrasonografie endobronhiala: cu sonda radiala si sonda convexa. Medicii ar trebui sa aiba vizibilitate asupra locatiei nodurilor mediastinale si anatomia sonografica a peretelui cailor respiratorii.
Cu ajutorul ecografiei endobronhiale se pot vizualiza straturile peretelui bronsic impreuna cu mucoasa, submucoasa, endocondrul, cartilajul, pericondrul, tesut conjunctiv si adventitia.
❗️Pacientii nu trebuie sa consume alimente sau lichide cu 6 ore inainte de ecografia endobronhiala, iar in cazul in care se afla sub tratament de subtiere a sangelui este posibil sa fie nevoie sa il intrerupa cu mai multe zile inainte de procedura, in functie de indicatiile medicului.
Indicatii pentru ultrasonografia endobronhiala
- Gestionarea cancerului pulmonar fara celule mici.
- Evaluarea leziunilor mediastinale, nodulilor pulmonari, intrapulmonari si leziunilor endobronchiale.
- Indrumare pentru terapia endobronhiala.
Contraindicatii pentru ultrasonografia endobronhiala
Contraindicatiile ecografiei endobronhiale se aseamana cu cele aplicate pentru bronhoscopia flexibila si pot inlucde:
- aritmie severa,
- cardiopatie ischemica,
- insuficienta cardiaca,
- hipoxemie severa,
- pacient care refuza cooperarea.
Printre contraindicatii se pot numara si cele care prezinta risc de sangerare, iar acestea pot include:
- tratament cu antiplachetare sau anticoagulante,
- trombocitopenia.
Pentru mai multe informatii despre ultrasonografia endobronhiala va recomandam articolul scris de Dr. Pneumolog Narayan Neupane.